Mąka kasztanowa

Kasztany jadalne, czyli marrony cieszyły się dużym powodzeniem w dwudziestoleciu międzywojennym. Uznawane były wówczas za rarytas i elitarny przysmak. Dziś w Polsce trudno o owoce kasztanów jadalnych, ale produkowana z nich mąka zachowuje ich właściwości zdrowotne i smakowe.

Pomaga dbać o zdrowie

Mąka kasztanowa ma przyjemny, lekko słodkawy smak i jest lekkostrawna. Zawiera dużo skrobi oraz garbniki oraz bioflawonoidy mające działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Z uwagi na wysoką zawartość kwasu foliowego jej spożywanie jest zalecane przyszłym mamom, także ze względu na cenne minerały – miedź, magnez, cynk, potas, fosfor czy żelazo. Osoby aktywne fizyczne oraz te, które pracują umysłowo powinny spożywać produkty na bazie mąki kasztanowej z powodu zawartości cukru wolnoprzyswajanego przez ludzki organizm. Bez obaw mogą po nie sięgać także chorzy na celiakię, ponieważ mąka kasztanowa nie zawiera glutenu.

Spożywanie żywności przygotowanej z wykorzystaniem mąki kasztanowej pomaga również zachować dobry wzrok i opóźnia proces starzenia się komórek. Korzystnie także działa na układ krwionośny dzięki wysokiej zawartości witaminy P.

Doskonale sprawdza się w kuchni

Mąki kasztanowej używa się do pieczenia domowego chleba oraz placków. Dodawana jest również do ciast na naleśniki i gofry, a także podczas wyrobu makaronów, ciastek i muffinów. Smak mąki z kasztanów dobrze komponuje się z czekoladą, wanilią, miodem, migdałami, rodzynkami i orzechami laskowymi. Chociaż warto też poeksperymentować i dodać trochę mąki także do potraw z grzybów i mięsa.