Produkty z konopi siewnej, którymi warto się zainteresować

Czy konopia siewna jest legalna w Polsce? Czy produkty z konopi siewnej można kupić normalnie w naszym kraju? Czy są zdrowe? Warto się zainteresować tym tematem w kontekście kulinarnym? Odpowiadamy!

Czym są konopie siewne?

Konopie siewne to zupełnie inna roślina, niż konopie indyjskie! Konopie siewne to rośliny, które dostarczają organizmowi wysokiej jakości składników mineralnych. Zawierają między innymi potas, magnez, żelazo, bor, jod oraz fosfor. Oprócz tego zawierają witaminy z grupy B, A, C, E i K. Dodatkowo spożywanie konopi siewnych ma wpływ na obniżenie cholesterolu we krwi. Pomagają także obniżyć poziom kortyzolu, nazywanego hormonem stresu.
Konopie indyjskie z kolei to popularna i nielegalna w wielu krajach na świecie marihuana. Nie należy mylić tych dwóch konopi, ponieważ mają one kompletnie inna zastosowanie.

Czy konopia siewna jest legalna w Polsce?

Tak, konopia siewna jest legalna w Polsce. Mimo legalności nie każdy może ją hodować oraz - tym bardziej - sprzedawać. Na hodowlę oraz sprzedaż tej rośliny trzeba mieć specjalne pozwolenie, które wydaje samorząd.

Produkty z konopi siewnej

Poniżej przedstawiamy produkty z konopi siewnej, które są najpopularniejsze na rynku zdrowej żywności. Istnieją różne rodzaje produktów z konopi siewnej, jednak większość z nich służy jako dodatek do potraw. Niektóre jednak są wykorzystywane w kosmetyce.

  • BIO Białko konopne - dostarcza niezwykle dużo białka w niewielkiej porcji. Zaliczane jest do superfoods. To produkt bezglutenowy, który bardzo szybko się wchłania i jest lekkostrawny. Polecamy dodawać je do koktajli oraz sałatek.
  • BIO Nasiona konopi - zawierają one szereg witamin oraz takie składniki odżywcze, jak magnez, żelazo, potas, błonnik, kwasy omega-3 i omega-6 oraz antyoksydanty. Można je spożywać osobno, ale można je także dodawać do sałatek czy obiadów (np. z makaronem).
  • BIO Liście konopi - z liści konopi robi się głównie herbatę. Taka herbata dostarcza witamin z grupy B oraz witaminę E, która jest naturalnym przeciwutleniaczem. Oprócz tego cięte liście konopi można dodać do gotowych mieszanek ziołowych, a także do muffinek czy chleba. Warto je także dodawać do masła.
  • BIO Nasiona konopi łuskane - łuskane ziarna konopi nadają potrawom lekko orzechowego posmaku. Dlatego też doskonale sprawdzą się w szczególności przy daniach makaronowych, a także jako dodatek do sałatek. Można je także spożywać w ramach przekąski, a także dodawać do ciast.
  • BIO Olej konopny - olej konopny służy nie tylko jako dodatek do sałatek, ciast czy pieczywa (nie powinno się na nim smażyć!). Oprócz tego można go stosować w kosmetyce. Nawilża skórę oraz ją odżywia i nadaje jej zdrowy kolor.